Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę krem z topinamburu bardzo szybko się przygotowuje, a połączenie składników smakiem czaruje. Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności. Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie.
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1002
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1002
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 139
Składniki
Obrany czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Topinambur szorujemy, płuczemy, kroimy na połowę, a następnie w plasterki. Rada: w topinamburze najwięcej związków odżywczych, przydatnych organizmowi znajduje się tuż pod skórką, dlatego najlepiej bulw nie obierać, tylko je wyszorować przed przygotowaniem. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na mim czosnek, cebulę z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy topinambur, całość podsmażamy ok. 3 min, cały czas mieszając. Wlewamy gorącą wodę, dodajemy rozmaryn i całość gotujemy pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, a następnie dokładnie miksujemy (blenderem, lub w malakserze) do uzyskania gładkiej konsystencji. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealnie kremowy smak. Ponownie stawiamy na ogień, zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku (ma być na ostro).
Słonecznik prażymy na suchej patelni, można go rozdrobnić lub pozostawić w całości. Zupę krem podajemy z prażonym słonecznikiem.