Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żuchel to charakterystyczny dla Kaszub i województwa pomorskiego placek ziemniaczany z kawałkami boczku lub słoniny. Dawniej pieczony był głównie jesienią i zimą jako danie rozgrzewające.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 188
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 199
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 188
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 199
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Boczek pokrój w kostkę. Zeszklij go na patelni bez dodatku oleju. Pod koniec zwiększ moc, aby lekko się zarumienił. Odłóż łyżkę skwarków, a resztę dodaj do ziemniaków, odsączając z tłuszczu.
Wymieszaj boczek z ziemniakami. Wysmaruj keksówkę lub inną prostokątną formę masłem. Wlej masę ziemniaczaną, a na wierzch zetrzyj masło.
Piecz żuchel w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Około 20 minut przed zakończeniem pieczenia, wysyp boczek na wierzch.