Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksykańskie, w którego skład wchodzą tortille faszerowane czymkolwiek. Mój pomysł jest z cebulą i marynowanymi jalapeno, a to tylko inspiracją dla innych, bo można je robić z mięsem mielonym, serem, warzywami i czymkolwiek, co wpadnie nam praktycznie pod rękę. Mój gość na obiad powiedział, że nie spodziewał się tak smacznego dania. Swoje quesadillas podałam z sosem pomidorowym, który można użyć do spaghetti, jeśli nam zostanie.
Grill/patelnia, blaszka do pieczenia, nóż i deska do krojenia, tarka jarzynowa
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1239
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1614
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 119
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1239
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1614
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 119
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Składniki
Kiełbaski wkładamy do piekarnika lub na gril i pieczemy około 20 minut W tym samym czasie opróżniamy puszkę pomidorów do małego garnka i smażymy do tego czasu, kiedy kiełbaski się upieką na najmniejszym ogniu na najmniejszym palniku W tym samym czasie odmierzamy ser i jalapeno
Ser ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, jalapeno siekamy, a obraną cebulę kroimy w plastry
Tortillę posypujemy serem zostawiając 1 cm od brzegu
Ser posypujemy cebulą
Następnie posypujemy jalapeno
Przykrywamy drugim plastrem tortilli i przyciskamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi 4 tortiliami.
Tortille tak przygotowane kładziemy na gril najlepiej z przykryciem i trzymamy przez 1-2 minuty. Można to zrobić na patelni i tortillę przewrócić ma drugą stronę, co nie powinno być trudne, bo ser już się rozpuści.
Doprawiamy sos pomidorowy przyprawami pod koniec gotowania. Kiełbaski wyjmujemy i serwujemy z tortillą przekrojoną na ćwiartki. Kiełbaskę można kłaść na ćwiartkę tortilli i zawinąć ją przez połączenie przeciwległych brzegów tortilli i maczać w sosie. Smacznego.