Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone krewetki są nie tylko doskonałym przysmakiem, ale i łatwe w przygotowaniu. Najczęściej używam krewetek w skorupce, ponieważ gwarantuje to delikatny efekt, poza tym krewetki pozostają soczyste, a skorupki wytwarzają dodatkowe aromaty. Krewetki smażone na oliwie z dodatkiem czosnku sa juz doskonałą przekąską, z dodatkiem np. sałatki mogą być już pełnowartościowym posiłkiem. W tym wypadku jest to sałatka w azjatyckim stylu, z brokułów, kalerosse (którą można zastąpić brukselką) czerwonej cebuli, imbiru i typowo azjatyckim dressingiem.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 842
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 559
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 842
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 559
Składniki
Oczyscic warzywa i ewentualnie obrac. Podzielic brokuly na rózyczki, a cebule pokroic na cienkie paski. Bulwy topinamburu wyczscic i pokroic w plasterki. Uzyc calych pedów kalerosse (lub jesli uzywamy brukselki - calych lisci) i oddzielic tylko wysuszone konce lodyg. Posiekac czosnek, chilli, imbir i natke pietruszki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc na niej brokuly, topinambur i cebule przez ok.3 minuty.
Dodac kalerosse lub pojedyncze liscie brukselki i smazyc przez nastepne 2 minuty. Zmniejszyc troche ogien, dodac polowe chili, imbiru i czosnku, wszystko wymieszac i smazyc kolejne 5 minut na niewielkim ogniu. Salatke wylozyc na pólmisek i polac sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i odrobina oliwy z oliwek.
Wyczyscic krewetki i rozciac nozyczkami tyl skorupki. Przeciac mieso wzdluz i usunac jelito. Krewetki posolic i wymieszac z oliwa z oliwek i reszta czosnku. Smazyc przez 2-3 minuty, nie za dlugo, aby pozostaly chrupiace. Na koniec dodac posiekane chili, imbir i pietruszke.
Letnia salatke ewentualnie ponownie doprawic, ulozyc na talerzu i podawac z krewetkami.