Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeba będzie mówić, żeby zostawić kartofelki i zjeść mięsko. Potrawa wręcz rozpływa się w ustach, jest niezwykle aromatyczna i pożywna. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad, a jej dużą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania.
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 418
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 282
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 165
Naleśniki gryczane z warzywami to ciekawe i aromatyczne danie kuchni wegański...
Odsłon: 1031
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 418
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 77
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 282
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 165
Naleśniki gryczane z warzywami to ciekawe i aromatyczne danie kuchni wegański...
Odsłon: 1031
Składniki
Ziemniaki dobrze umyj i przełóż do garnka wypełnionego osoloną wodą. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez ok. 10 minut. Bulwy należy jedynie lekko podgotować. Nie mogą się rozpadać. Po tym czasie odlej je, ostudź i obierz. Pokrój je na cienkie półksiężyce i odłóż na bok.
Karkówkę umyj i dobrze osusz. Natrzyj ją solą i pieprzem ze wszystkich stron. Mięso ponacinaj w wielu miejscach na głębokość ok. 2-3 cm, wycinając w razie potrzeby fragmenty karkówki.
Czosnek obierz, rozgnieć i podziel na połówki. Powkładaj je równomiernie do nacięć. Następnie mocno powkładaj plasterki ziemniaków, uważając, by się nie rozpadły.
Karkówkę z ziemniakami włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posyp mięso równomiernie wszystkimi przyprawami. Na wierzchu połóż kawałki masła. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw je do piekarnika nagrzanego na 160 st. Celsjusza. Piecz ją przez 60-90 minut, do momentu aż wewnętrzna temperatura będzie wynosiła 65 st.
Po tym czasie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia wierzchu. Karkówkę z ziemniakami wyjmij i odłóż na ok. 10 minut, a następnie pokrój i serwuj z lekką sałatką obiadową.