Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z pianką bezową to wypiek nie tylko pyszny, ale i efektowny. Bolączką „zwykłych” serników często jest przypieczony wierzch. W tym przypadku ciasto ozdobi śnieżnobiała beza ze złocistymi kropelkami „rosy”.
Forma 25x40 cm
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 842
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 559
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 139
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 842
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 169
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 93
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 559
Składniki
Połącz na stolnicy składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone w kostkę) i energicznie zagnieć. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno formy o wymiarach 25x40 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika (możesz go nie wyłączać).
Połącz mleko z proszkiem na budyń (do rozpuszczenia proszku) i esencją waniliową. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka (2 całe i 4 żółtka) z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj zmielony twaróg. Następnie wlej mleko z budyniem, a na koniec – olej.
Przelej masę twarogową do formy z podpieczonym spodem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150°C.
Gdy sernik będzie się piekł, ubij białka na sztywną pianę. W czasie ubijana stopniowo dodaj cukier. Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca, wyłóż ją na sernik (po 45 minutach pieczenia) i rozprowadź równomiernie z pomocą szpatułki z ząbkami (tak, by w piance powstały rowki). Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze przez 15 minut. Wyjmij sernik z piekarnika od razu po upieczeniu.