Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta szarlotka na kruchym cieście to idealne ciasto na cieplejsze dni. Przecież nie ma niczego lepszego niż takie właśnie ciasto z gałką lodów waniliowych!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 79
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1081
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 41
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 79
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1081
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki i przełóż je na patelnię. Dodaj masło i smaż wszystko do miękkości owoców. Dodaj cukier, cynamon i sól. Wymieszaj wszystko i kontynuuj gotowanie do momentu rozpuszczenia cukru. W szklance wymieszaj skrobię z częścią wody i octem. Wlej mieszaninę do jabłek razem z pozostałą wodą, doprowadź do wrzenia i mieszaj do zgęstnienia masy. W razie potrzeby zredukuj. Zdejmij masę z ognia i ostudź.
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego umieść mąkę, cukier i sól. Potrząśnij nią kilka razy, by się wstępnie wymieszały. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Pulsuj do uzyskania kawałków wielkości grochu. Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj. Sprawdź konsystencję ciasta – powinno być elastyczne i zwarte, ale nie klejące się do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dodaj kolejną łyżeczkę wody. Przełóż ciasto na blat i uformuj je w kulę, nie zagniatając. Podziel ją na pół i spłaszcz obie części w dyski. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Złóż ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem lub spryskaj sprayem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 27-30 cm. Wyłóż nim spód i brzegi formy. Nadmiar ciasta odetnij. Na spód wyłóż przygotowaną wcześniej masę jabłkową. Drugą część ciasta także rozwałkuj na placek o średnicy 22 cm i potnij go na paski o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż z nich kratownicę na wierzchu ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź. Prostą szarlotkę na kruchym cieście posyp dodatkowym cynamonem. Podawaj na zimno, kiedy masa jabłkowa będzie już zupełnie stabilna.