Sezon na truskawki

XI Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy Żywiec 2014

XI edycja Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy odbędzie się w żywieckim Amfiteatrze pod Grojcem w dniach 15-17 sierpnia 2014.

Największą atrakcją Festiwalu będzie oczywiście smakowita kwaśnica. Ale to nie wszystko! Na scenie Festiwalu zagrają m.in.: zespół Piersi, Mirami, Weekend i Mesayah. Oprócz koncertów na publiczność czekają dodatkowe atrakcje: Międzynarodowy Zlot Motocyklowy, na który co roku przybywa ok. 1500 motocyklistów z Polski oraz Słowacji, Czech, Niemiec, Austrii a nawet Anglii, pokazy sztucznych ogni i nie tylko.

Nie zabraknie również zabaw i konkurencji dla dzieci, młodzieży i dorosłych z cennymi nagrodami. Dla dzieci zorganizowane będą programy artystyczne oraz urozmaicone konkurencje sportowe. Odbędzie się m.in. cykl warsztatów sensorycznych, cukierniczo-piekarniczych dla dzieci. Planowane jest między innymi:

- śniadanie na trawie, na które dzieci ręcznie uformują cesarskie kajzerki i inne pyszne przekąski,

- podwieczorek w plenerze z polskim jabłkiem w roli głównej,

- wypiekanie chlebowego naczynia na niedzielną kwaśnicę,

- spotkanie z Mistrzem piekarniczym/cukierniczym, który opowie o tajnikach swojej pracy,

- warsztaty sensoryczne z produktami wykorzystywanymi w piekarni tradycyjnej.

Generalny Kucharz, a zarazem organizator imprezy Barbara Czul wraz z najlepszym kucharzem na Żywiecczyzna, gazdą tego miasta, burmistrzem Antonim Szlagorem. Wspólnie zadbają o to aby smak tej wspaniałej potrawy pozostał do przyszłego roku.

Bilety w przedsprzedaży kosztują 12 zł. Bilety nabyte w kasach w dniu koncertu będą kosztować 15 zł.

Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 77

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 232

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 591

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5