Sezon na truskawki

Oktoberfest czyli święto piwa!

We wrześniu w Browarze Lubicz już kolejny raz obchodzone będzie święto piwa. Nie zabraknie trunku warzonego na miejscu i podawanego w litrowych kuflach czyli Maßkrugen, biesiadnego jedzenia i muzyki bawarskiej. A to wszystko pod hasłem „Najważniejsze jest dobre piwo, jedzenie i towarzystwo!”.

Oktoberfest czyli dożynki piwne to bawarskie święto obchodzone tradycyjnie w Monachium, ale jest niezwykle popularne również na całym świecie.

Pomimo, że nazwa wydarzenia sugeruje, że odbywa się ono w październiku, to większość święta obchodzona jest we wrześniu. Nie ma stałych dat rozpoczęcia i zakończenia, natomiast monachijski Oktoberfest nie zaczyna się nigdy przed 15 września, natomiast kończy się w pierwszą niedzielę października (chyba, że jest to 1 lub 2 października, wtedy kończy się 3 października w Święto Zjednoczenia Niemiec).

W Browarze Lubicz to wydarzenie goście będą świętowali po raz drugi - piwem warzonym na miejscu według tradycyjnych receptur oraz biesiadnym jedzeniem, które jest najlepszym towarzystwem dla tego trunku. Golonka, pieczona biała kiełbasa, żeberka, chleb ze smalcem to ulubione dania gości tego piwnego święta. Piwo marcowe w tym czasie sprzedawane będzie w specjalnej cenie 12,9 zł za litr.

Gościom będzie towarzyszyła bawarska muzyka, a słynna niebiesko-biała kratka pojawi się na stołach i dekoracjach, aby goście mogli poczuć klimat bawarskiego festynu.

Oktoberfest w Browarze Lubicz odbywa się od 18 września do2 października. Wstęp wolny. Więcej informacji na www.browar-lubicz.com.pl

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 67

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 228

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 577

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5