Sezon na truskawki

Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”

Jest takie miejsce na Dolnym Śląsku, które kusi tajemnicą średniowiecznej historii, przyciąga neorenesansowym pięknem architektury i zarazem nęci doskonałym wyczuciem potrzeb nowoczesnego klienta.

Z dala od zgiełku miasta, wtulony w pejzaż Borów Dolnośląskich, nad wartką rzeką Kwisą stoi od wieków niewzruszenie majestatyczny Zamek Kliczków. Największy tego typu obiekt pałacowohotelowy w Polsce, przywrócony do dawnego blasku przez firmę Integer, płynnie łączy poszanowanie historii z bogatą ofertą hotelowo-konferencyjną. Kuchnia oparta na lokalnych recepturach, fascynujące legendy, kipiąca dookoła zieleń i sąsiedztwo dzikiej przyrody. Najnowocześniejsze sale konferencyjne, bogata oferta SPA, gry plenerowe, lokalne festyny, pokazy rycerskie. To dusza Zamku Kliczków, do którego zapraszamy Państwa wraz z rodziną i przyjaciółmi!

 

 

W Zamku Kliczków przeprowadzany jest festiwal kulinarny o swojsko brzmiącej nazwie - „Ale pasztet!". Do pałacu zjeżdżają się kulinarne gwiazdy z całej Polski: utytułowani szefowie kuchni, uzdolnieni uczniowie szkół gastronomicznych oraz lokalni mieszkańcy i przedstawiciele branży gastronomicznej. Impreza w ramach Kulinarnego Pucharu Polski promuje tradycyjną kuchnię opartą na dziczyźnie oraz skarbach runa leśnego Borów Dolnośląskich. Festiwal walnie przyczynia się do wpisania unikatowych receptur i wybornych potraw na listę produktów tradycyjnych. Dla miłośników wysublimowanych smaków to pozycja obowiązkowa z karty atrakcji Zamku Kliczków!

 

Jako patron wydarzenia na Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet", Zamek Kliczków, zapraszamy 16-17 listopada 2013 r.

 


 

W ramach III Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich rusza kolejna edycja Konkursu Kulinarnego dla kucharzy profesjonalistów "Ale pasztet" nominowanego do kulinarnego Pucharu Polski.

 

Organizatorem konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu.

Konkurs ma zasięg ogólnopolski.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i

Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

 

Konkurs odbędzie się w dniu 16 listopada 2013 roku na terenie Zamku Kliczków.


Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie jury w składzie :

- Przewodniczący jury
- v-c przewodniczący jury

- Sekretarz jury

- Komisja techniczna

- Profesjonalna Komisja degustacyjna

- Komisja złożona ze smakoszy VIP

 

II. ZASADY UCZESTNICTWA
1.W Konkursie bierze udział do 10 dwuosobowych zespołów Kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń oraz 2 zespoły Kucharzy na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatora.
2.Uczestnikami Konkursu muszą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na wiek i zajmowane stanowisko.
3.Uczestnikami Konkursu mogą być także kucharze spoza granic RP.
4.Członkowie ekipy startujący w Konkursie mogą pracować w różnych zakład pracy.

5.Zgłoszenie wraz ze zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia - załącznik nr 1

6.Druk zgłoszeniowy dostępny jest na stronach internetowych www.gastromaniak.dbv.pl, www.newsgastro.pl, www.borydolnoslaskie.org, www.gastrona.pl, www.papaja.pl, www.bory.org.pl.


Wszystkie zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października 2013 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub sekretarz.osskic@interia.pl

 

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na w/w stronach internetowych do dnia 05 listopada 2013 roku.

 


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 29

30 min
4
Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7