Sezon na truskawki

Michel Moran po raz kolejny gotował w Alei Smaków

W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się tym razem do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha.

fot. materiały prasowe

Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho, marynowanych anchois, hiszpańskich mini klopsików czyli albondigas, krewetek z czosnkiem, sałatki ensalada rusa i różnego rodzaju hiszpańskich serów, szynki czy chorizo.

W przygotowaniu dań Mistrzowi pomagali Klienci Galerii Mokotów, którzy chcieli dowiedzieć się czegoś więcej o tapas i podszkolić swój warsztat kulinarny pod okiem profesjonalisty. Podczas wspólnego gotowania Michel Moran opowiadał o hiszpańskiej kuchni, tradycji i cechach charakterystycznych, a obserwujący pokaz mogli poznać śródziemnomorskie smaki. Nie zabrakło również cennych wskazówek odnośnie wykonywania każdej potrawy, jak i praktycznych rad, które z pewnością wspomogą niejedną osobę w gotowaniu tego typu dań w domu.

Uczestnicy spotkania mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Zamiast typowego quizu, ochotnicy z zasłoniętymi oczami rozpoznawali rozmaite przyprawy i dodatki. Najlepsi otrzymali zestawy kosmetyków od marki Sephora. Na koniec, dwie chętne osoby stanęły do rywalizacji i spróbowały odtworzyć jedno z dań przygotowanych tego dnia. Michel Moran wyłonił laureata, kierując się smakiem i najbardziej wierną wersją przekąski. Zwycięzca otrzymał fartuch Ambasadora Alei Smaków.

Wszystkie przyrządzone potrawy trafiły do Baru Tapas, gdzie każdy mógł je degustować i rozsmakować się w hiszpańskiej kuchni.

Kolejne spotkanie, w którym weźmie udział Michel Moran już 8 marca. Przygotowane zostaną dania specjalnie dla kobiet. Na panie będzie również czekać niespodzianka - nie tylko kulinarna. W międzyczasie Aleja Smaków zaprasza na inne atrakcje:

- 18.02 - Muzyka na żywo - Piotr Sawicki Piano
- 22.02 - Smaki Malucha - Dzień Dinozaura
- 25.02 - Muzyka na żywo - Recital Edyty Ciupak
- 1.03 - Smaki Malucha - Pożegnanie Karnawału
- 4.03 - Gotowanie w rytm muzyki

Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z bananami

Szybkie ciasto na Dzień Dziecka. Jest mocno wilgotne, bardzo czekoladowe o le...

Odsłon: 78

30 min
3
30 min
6
Dania główne Pulled pork

Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...

Odsłon: 236

30 min
5
Desery Muffinki czekoladowe bez mąki

Jeśli jesteś osobą unikającą mącznych potraw, nie musisz rezygnować z pysznyc...

Odsłon: 596

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

4
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

5