Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z groszku"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1147
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 312
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1147
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Składniki
W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek i nie przestając mieszać podduś razem przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień pod garnkiem i gotuj jeszcze 5-7 minut bez przykrycia, aż groszek będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku wydłuż czas gotowania o ok. 10 min. Część groszku (do dekoracji) wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.
Ser mozzarella pokrój w niezbyt dużą kostkę. 1 odłóż do dekoracji, resztę dodaj do zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec wlej 200 ml śmietanki i jeszcze chwilkę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj groszkiem, serem mozzarella i listkami natki lub bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
35 min Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie