Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon w pełni dlatego warto wykorzystać świeżą cukinię do szybkiej i prostej w przygotowaniu zupy cukiniowej. Mało składników, wiele radości. Uwaga: przepis wideo :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Składniki
Cebule i czosnek posiekaj. Cukinię pokrój na małe kawałki. Młodą cukinię pokrój ze skórką i z mini pestkami. Starsze lepiej obierz i wyjmij pestki. Obierz także ziemniaki, pokrój na małe kawałki. W garnku podsmaż na maśle/oliwie czosnek i cebulę, ok. 3 minut do lekkiego zarumienienia.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj cukinię, ziemniaki, zalej wszystko wywarem warzywnym. Dla leniwych: dodaj wodę i dwie kostki rosołowe. Wsyp pół łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu, wg upodobania zioła prowansalskie.
Zupę gotuj przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Uwaga. Kilka razy trafiłam na toporne ziemniaczki i musiałam gotować zupę ok. 30 minut. Kiedy warzywa są miękkie, zblenduj zupkę na krem. Śmietankę 30% możesz dodać do zupy już teraz, ale możesz także dodać ją bezpośrednio na talerz wg. upodobania danej osoby.
Podawaj z grzankami, ryżem, ziemniakami, pestkami słonecznika czy dyni. Przepis wideo: https://www.youtube.com/watch?v=Kg0J-hBzF74