Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest nieco pracochłonna, ale warto. Kiedy pytam moje dzieci na jaką zupę mają ochotę, zgodnym chórem odpowiadają "Na kartoflankę". Jest pożywna, więc świetnie nadaje się na jednodaniowy obiad
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 309
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1136
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 157
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 16
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 309
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1136
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 157
Składniki
Do garnka wrzucamy wędzone kości, zalewamy zimną wodą, stawiamy na gazie. Obieramy włoszczyznę i kroimy w dość duże kawałki. Obieramy 4 ząbki czosnku. Kiedy wywar z kości zawrze wrzucamy kostkę rosołową i pół łyżki vegety. Potem dorzucamy warzywa, razem z czosnkiem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Cebulę i boczek też kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojony boczek, po kilku minutach dodajemy cebulkę.
Z wywaru wyciągamy kości i wszystkie jarzyny, wrzucamy ziemniaki i dodajemy 1 przeciśnięty ząbek czosnku, grzybki i liscie laurowe i doprawiamy do smaku
Zanim ziemniaki zmiękną oddzielamy mięso od kości, marchewkę kroimy w kostkę i przygotowujemy ciasto na kluseczki (mieszamy przesianą mąkę z jajkiem. Jeśli ciasto jest za suche to dodajemy trochę ciepłej wody)
Kiedy ziemniaki są już miękkie ciasto odrywamy po kawałeczku i rolujemy malutkie wałeczki, wrzucamy do zupy, potem dodajemy pokrojoną marchewkę, mięsko z kości, boczek z cebulką.
Gotujemy aż kluseczki wypłyną, dodajemy koperek. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietana