Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie boczniaki, na pewno posmakują Wam też boczniakowe flaczki :) ja uwielbiam te sympatyczne grzybki, więc musiałam wrzucić też przepis na flaczki z nich :) Przygotowane na dobrym, warzywnym bulionie, lekko pikantne i baaardzo aromatyczne flaczki z pomidorową nutą podbiją niejedno serce, nawet zatwardziałego mięsożercy :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 44
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Składniki
Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem kuchenki na czarno. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2l zimnej wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż warzywa zmiękną. Odcedzamy bulion. Uzupełniamy wodą do około 1,5-2l.
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju - tyle, by przykryło dno w zupełnosci wystarczy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy na patelnię i smażymy razem, aż boczniaki zrumienią się i nieco stracą objętość.
Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Dodajemy również zawartość patelni. Gotujemy razem pod przykryciem, na niedużym ogniu (ma lekko pyrkać) około 15-20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, ostrą, słodką i wędzoną paprykę (do smaku) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i podajemy gorące. Smacznego!!!!