Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla niektórych to zmora z dzieciństwa lecz z tego co wiem dla większości rarytas my należymy do tej większości bo bardzo uwielbiamy czarninę z gęsi czy kaczki
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody, przełożyć umyte i poporcjowane porcje rosołowe z gęsi ( u mnie szyja, skrzydła, część z żebrami oraz kuper ), wsypać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pełnej miękkości mięsa ( gotować tak samo jak rosół co najmniej trzy godziny na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko pyrkotał ), w trakcie gotowania się zebrać powstałe szumowiny
Jak już mięso z gęsi jest wystarczająco miękkie wtedy przygotować krew ( ja miałam z dwóch gęsi ), przelać ją do miski dodać mąkę i dokładnie zmiksować aby nie było grudek od mąki ( zbierając krew z gęsi do miski dodać zimną wodę 1/4 szklanki, ocet 2 łyżki oraz sól i wymieszać ). Do gotującego się rosołu wlać przygotowaną krew z mąką, zwiększyć gaz i cały czas mieszając zagotować a następnie gotując mieszać zmniejszając ogień. Tak z dodaną krwią gotujemy dobre 20 minut mieszając aby krew się nie zważyła w między czasie dodać cukier i według swego smaku jeszcze octu i przyprawy uniwersalnej
Ugotowaną czarninę zdjąć z ognia i pozostawić przez jakiś czas pod pół przykrytą pokrywką aby smak się przegryzł, do gęsiej krwi dodaje się mąkę tylko dlatego ponieważ jest rzadsza niż kacza. Moją czarninę podałam z drobnym makaronem oraz kawałkami mięsa z gęsi. Czarninę jeśli ktoś ją uwielbia można jeść z ziemniakami, ryżem a nawet kluskami ziemniaczanymi my właśnie z kluskami nie lubimy tej zupy