Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wolicie zupę szczawiową czy barszcz szczawiowy i osobno ziemniaki ze skwarkami ? U nas lubimy obie wersje choć barszcz jest o wiele smaczniejszy a do tego ziemniaczki koniecznie okraszone skwarkami usmażonymi ze słoniny wieprzowej
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 190
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 190
Składniki
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać tłuszcz gęsi lub smalec gęsi, marchew pokrojoną dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Całość zagotować a następnie zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do miękkości marchwi, jak już marchew jest wystarczająco miękka wtedy dodać przygotowany szczaw czyli przełożyć go do wywaru wraz z całą zawartością ze słoika i chwilę pogotować na małym ogniu
W międzyczasie gdy wywar gotuje się na małym ogniu ( nie wygląda zachęcająco ale ale efekt końcowy jest powalający ), przygotować śmietanę z mąką i cukrem do słoika przełożyć śmietanę wsypać cukier i mąkę zalać przegotowaną zimną wodą i wszystko razem wymieszać ( przygotowuję w słoiku ponieważ wszystko wymiesza się równomiernie i nie będzie grudek ). Przygotowaną śmietanę wlać do gotującego się szczawiu, wymieszać i lekko zagotować doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną. Wyłączyć gaz i posypać szczyptą pieprzu naturalnego
Ugotowany barszcz szczawiowy podałam z jajkiem ugotowanym na twardo oraz osobno ziemniaki okraszone skwarkami ze słoniny wieprzowej. Barszcz pomimo że bez mięsa wyszedł przepyszny a czym dłużej postoi tym bardziej jest smaczniejszy i kwaśniejszy, można również podać ziemniaki ze skwarkami na środku talerza i po bokach wlać ugotowany barszcz