Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gotowany z majonezem i majerankiem to propozycja na domowy, pyszny dodatek do kanapek. Aromatyczne mięso sprawdzi się jako zdrowy zamiennik dla kupnych, często przesolonych i nafaszerowanych chemią wędlin. Tajemnicą sukcesu jest mięso wysokiego gatunku i odpowiednio długie moczenie go w zalewie. Schab gotowany z majonezem i majerankiem często nazywany jest schabem dziesięciominutowym. Ostrzegamy: ta nazwa odnosi się do czasu gotowania. Proces przygotowania domowej wędliny trwa nawet dwa dni, ale nie jest pracochłonny.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 246
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1113
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 246
Składniki
Z 2 litrów odlej szklankę i podgrzej tak, żeby była lekko ciepła. Wymieszaj ją z majonezem w garnku, po czym dolej resztę wody. Dodaj sól, pieprz, majeranek i pieprz ziołowy, ziele angielskie i liście laurowe. Czosnek przeciśnij przez praskę, obierz cebulę i dodaj do zalewy.
Włóż do zalewy mięso tak, aby było nią całkowicie przykryte. Zagotuj całość, a potem gotuj jeszcze przez 10 minut. Zostaw mięso w zalewie na 12 godzin.
Po 12 godzinach znów zagotuj wywar z mięsem i gotuj przez 10 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia zalewy.
Wyjmij mięso z zalewy o pozostaw na sitku do momentu, aż obcieknie. Następnie zawiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki.
Schab gotowany z majonezem i majerankiem można kroić dopiero po dokładnym schłodzeniu w lodówce. Wtedy mięso nie będzie się kruszyć.