Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych grzybów smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Sposób wykonania: Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy je 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je 20 minut w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i szczypty soli. Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone grzyby (wodę z grzybów zachowujemy). Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Dolewamy wodę z gotowania grzybów. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół. Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą. Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika. Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce. Pasztet możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamrażarce.