Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli tak, jak ja, staracie się nie marnować żywności, na pewno spodoba się Wam pomysł na pasztet zrobiony ze składników domowego rosołu. Zaletą domowego pasztetu jest to, że sami macie wpływ na to, z jakich gatunków mięs powstanie, ile i jakiego rodzaju będzie w nim warzyw oraz fakt, że nie znajdziecie w nim ani konserwantów, ani polepszaczy smaku. Doprawcie według uznania, dzielcie na słuszne porcje i cieszcie się jego delikatną skórką oraz wilgotnym wnętrzem. A żeby było jeszcze pyszniej i bardziej kolorowo, podajcie z konfiturą z czarnego bzu lub żurawin.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, lekko przestudzić. Mięso i wskazaną ilość warzyw wyciągnąć z rosołu, podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce (sitko o drobnych oczkach), wrzucić do dużej miski.
Zeszkloną cebulę także zmielić i dorzucić do mięsa. Bułki namoczyć w letniej wodzie i po kilkunastu minutach dłońmi odcisnąć, zmielić i dorzucić do masy. Wbić jajka, dodać rosół lub tłuszcz, wsypać około 2 łyżeczki soli, doprawić pieprzem, gałką i papryką do smaku, dokładnie wymieszać. Skosztować, czy masa jest wyrazista w smaku, w razie potrzeby doprawić. Keksówkę (lub nawet dwie) wysmarować odrobiną margaryny, posypać bułką tartą (nadmiar strząsnąć), wyłożyć masę, wyrównać, ozdobić słonecznikiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 70 minut (w związku z tym, że pasztet zawiera w sobie tłuszcz, nie ma konieczności pieczenia go w kąpieli wodnej; jeśli jednak chcecie - będzie jeszcze delikatniejszy).
Upieczony pasztet po wystudzeniu kroić na dowolnej wielkości kawałki. Dobrze komponuje się z konfiturą z żurawiny czy czarnego bzu. Podany z natką świeżej pietruszki jest równie pyszny. Przechowywać, oczywiście, w lodówce.