Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cieńka, bardzo smaczna, prosta w wykonaniu, kiełbasa o wyrazistym smaku.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 331
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1178
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 331
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1178
Składniki
Mięso mielimy na szarpaku, dodajemy sól peklową, wszystkie przyprawy, dobrze mieszamy i peklujemy na sucho przez 48 gdzin w lodówce. Po tym czasie wystawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej, jeszcze raz krótko mieszamy. Przygotowujemy jelita kiełbasiane cieńkie kaliber 26/28, nabijamy i odkręcamy w odpowiadające nam długości odcinki. Wieszamy na kije i pozostawiamy na 1-2 godzin do osadzenia. Rozgrzewamy wędzarnię, osuszamy kiełbasę i wędzimy 3-4 godzin ciepłym dymem. Parzymy ok. 30 minut w temperaturze 75-80°C. Chłodzimy w zimnej wodzie przez 30 minut i odwieszamy do wysuszenia i ocieknięcia z wody.