Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone buraki są aromatyczne, pełne smaku i mają intensywny, piękny kolor. Surówka z nich jest idealnym dodatkiem do obiadu.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1114
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1114
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
Składniki
Pieczemy buraki. Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Upieczone i obrane buraki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i łączymy ze startymi burakami. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem. Mieszamy składniki surówki i na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Pyszna surówka z pieczonych buraków gotowa!
Nasza rada: Buraki do surówki możemy upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce.