Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z kiszonych buraków to proste i wegańskie danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska czy szybki lunch do pracy. Warzywa charakteryzują się mocnym i wyrazistym smakiem. Kwaskowatość jest nieco złagodzona dodatkiem ziemniaków i słodkiej marchewki. Całość zwieńcza delikatny sos, który także doskonale łączy się z pozostałością zalewy z kiszenia buraków. Buraki są niezwykle zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a proces kiszenia sprawia, że są też pożyteczne dla bakterii probiotycznych w jelitach.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1183
Składniki
Ziemniaki i marchewki obierz, a następnie ugotuj do miękkości. Odcedź je, ostudź i pokrój w drobną kostkę.
Buraki i ogórki kiszone odcedź z nadmiaru zalewy i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
Groszek odcedź z zalewy.
Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki przenieś do miski sałatkowej i wymieszaj.
Przygotuj dressing. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą w niewielkiej miseczce. Przygotowanym dressingiem zalej sałatkę z kiszonych buraków. Całość wymieszaj.
Danie podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, kiedy smaki się przegryzą. Podawaj udekorowane listkami natki pietruszki.