Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tzatziki to bodaj najpopularniejszy z tradycyjnych sosów greckich. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, ale też do pieczywa, warzyw, a nawet jako samodzielna przystawka (z chlebem pita). Grecki specjał często gości na polskich stołach, ponieważ bliski jest naszym kulinarnym upodobaniom. Stał się też inspiracją do różnych dań. Tak powstała m.in. sałatka tzatziki – rodzaj swojskiej mizerii, która jednak nawiązuje smakiem do klasyka greckiej kuchni. Podobnie jak sos tzatziki, świetnie komponuje się z mięsem z grilla, ale może też wystąpić w towarzystwie schabowego z ziemniakami. Można też np. wzbogacić ją o ser feta i zjeść na śniadanie z kromką chleba. Sałatka tzatziki jest orzeźwiająca, smakowita – wprost idealna na upalne dni.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 325
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1167
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 37
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 325
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1167
Składniki
Ogórki umyj i pokrój w półplasterki. Posól do smaku, wymieszaj z łyżką octu winnego. Odstaw na kilkanaście minut, po czym dokładnie odciśnij z ogórków sok.
Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Cebulę pokrój na półplasterki. Połącz ogórki z czosnkiem z oliwą. Dodaj drugą łyżkę octu winnego, koperek, jogurt, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przechowuj sałatkę tzatziki w lodówce. Podawaj schłodzoną.