Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, zdrowe co-nieco :) Przepis dostałam od koleżanki, która robi ten niby miód już od wieeelu lat. Jest on idealny na przeziębienia, szczególnie dla osób które nie lubią faszerować się tabletkami.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 172
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 172
Składniki
600 kwiatków mniszka lekarskiego zalewamy litrem wody i gotujemy na małym ogniu około godziny. (przed gotowaniem kwiatków nie płuczemy. Aby pozbyć się robaczków możemy rozłożyć je na jakiś czas w słonecznym miejscu).
Po godzinie gotowania wywar przelewamy przez gazę lub bawełnianą ściereczkę, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny (bez przykrycia).
Gorący miód przelewamy do małych słoiczków i gotowe :)
P.S. Można go używać zamiast cukru do herbaty, do deserów lub wcinać na chlebku z masełkiem ;)