Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowany kalafior z pewnością zaciekawi zwolenników warzywnych przetworów. Dodatek marchewki wprowadza przyjemną słodycz i chrupkość, a zalewa nadaje pikanterii. To bardzo elegancka przystawka, którą pokochają osoby, nieprzepadające na co dzień za smakiem klasycznego kalafiora z wody. Kalafiorowe pikle podawaj samodzielnie, do mięs, ryb lub jako dodatek do sałatki.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 30
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 322
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 202
Składniki
Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz chili, to także drobno ją poszatkuj. Do dużego garnka wlej wodę, ocet, wsyp cukier i sól oraz dodaj wszystkie przyprawy, a także czosnek i ostrą papryczkę. Zagotuj marynatę.
Umyj kalafior i podziel na drobne różyczki. Wrzuć warzywo do garnka z osoloną wodzą i gotuj przez 5 minut od momentu wrzenia. Po czym odcedź kalafior i od razu przelej zimną wodą (zblanszuj). Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczach lub pokrój w zapałki ostrym nożem.
Na dnie słoika układaj marchewkę, następnie różyczki kalafiora. Zalewaj warzywa gorącą marynatą, od razu mocno zakręcaj słoiki i ostrożnie odwracaj do góry dnem, aby wystygły na ręczniku. Postaraj się, aby w każdym słoiku znalazły się kulki ziela angielskiego, kolendry i liści laurowych. Marynowany kalafior przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.