Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały przepis Docherro, przypomniał mi , że właśnie teraz jest najlepsza pora na zamarynowanie liści winogron. Są idealne do śródziemnomorskich gołąbków, obłożenia ryby lub mięsa. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kiszone-liscie-winogrona,189420,docherro.html
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 31
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 324
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 206
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 31
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 324
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1164
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 206
Składniki
* Uwaga! najpierw trzeba zrobić próbną wersję, małej ilości aby sprawdzić czy dane liście nadają się do marynaty. Nie wszystkie gatunki są odpowiednie, są zbyt twarde lub zbyt miękkie, wtedy trzeba przedłużać lub skracać czas pasteryzacji i gotowania. Po przycinaniu winogron należy odciąć większe liście i je opłukać.
Trzeba je ulżyć na sobie, zwinąć w rulon i wcisnąć do słoika. Dodałam też czosnek, chili, ziele i liść angielski.
Zalewę przygotowałam z soli, wody filtrowanej i 1/10 części octu winnego, Spirytusowego trzeba byłoby dać dwa razy mniej. Liście zabezpieczyłam wykałaczkami aby nie podniosły się po pasteryzacji. Liście zalałam zimną zalewą, zakręciłam i wstawiłam do zimnej wody do pasteryzacji. Od zagotowania pasteryzowałam 15 minut. *Pasteryzacja: Słoiki wkłada się na ściereczce do garnka, z zimną wodą jeśli zalewa była zimna, a do gorącej, jeśli była gorąca. Poziom wody powinien sięgać do poziomu zawartości w słoikach. Najlepiej jest zostawić słoiki w garnku po zakończeniu gotowania. Ale nic się nie stanie jak się je wyjmie. Można dla pewności jeszcze lekko dokręcić nakrętki. * Jeśli coś pójdzie nie tak ze smakiem zalewy to zawsze można liście przed użyciem wymoczyć.
Smacznego :)