Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy karczek w słoiku to smaczna i zdrowa alternatywa dla konserw mięsnych dostępnych w sklepach. Odpowiednio zapasteryzowany można przechowywać przez wiele miesięcy!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 320
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 320
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Składniki
Umyj karkówkę, osusz i oczyść z błonek, chrząstek itp. Pokrój mięso w dość dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Przyprawy (pieprz, owoce jałowca, ziele angielskie, cząber i majeranek) utrzyj w moździerzu. Umieść mięso i przyprawy w misce. Dodaj sól peklową. Wymieszaj mięso z przyprawami tak, owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na dobę.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Wymieszaj ją z mięsem. Powkładaj je ciasno do wyparzonych słoików (o łącznej pojemności około 1 l) tak, by w każdym zostało około 1-2 cm przestrzeni do zakrętki. Zakręć słoiki szczelnie.
Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką albo specjalną gumową wkładką. Zalej chłodną wodą do ¾ wysokości słoików i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu (tak, by woda utrzymała temperaturę około 100°C) przez około półtorej godziny. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia. Tak zapasteryzowaną karkówkę możesz przechowywać w lodówce przez około półtora miesiąca.
Jeśli chcesz przechować karczek dłużej, po dobie powtórz proces pasteryzacji. Tym razem gotuj mięso przez pół godziny. Całą procedurę powtórz po kolejnej dobie. Trzykrotnie zapasteryzowany karczek w słoiku możesz przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilkanaście miesięcy.