Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dyni i gruszki może zaskoczyć ale naprawdę warto spróbować:) Ilość składników podana są w małych porcjach - w sam raz na wypróbowanie:)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1163
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 198
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1163
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 198
Składniki
Miąższ z dyni kroimy w małą kostkę. Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wraz z miąższem dyni wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i prużymy na małym ogniu często mieszając. Kiedy składniki puszczą sok dodajemy cukier /ilość zależy od słodkości gruszek/. Kiedy dynia się rozgotuje całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Jeśli okaże się, że dżem jest zbyt rzadki możemy po zmiksowaniu jeszcze trochę pogotować często mieszając i pilnując by się nie przypalił. Gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.