Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy sok z wiśni. Kto lubi musi obowiązkowo zrobić kilka słoiczków czy buteleczek do domowej spiżarni. Cukru dodajemy według własnego smaku. Smakiem takiego pysznego soku możemy cieszyć się zimą. Polecam :)
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 137
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 231
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 137
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 231
Składniki
Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wydrylowane przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy, wiśnie zaczną puszczać sok, następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Można spróbować czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypać cukru.
Następnie wiśnie przecedzamy przez gęste sitko. Sok przelewamy do czystych wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Sok studzimy i przenosimy do spiżarni. Moje rady: Owoce które pozostają z robienia soku ja porcjuję do woreczków i zamrażam. Potem można w zimie użyć ich do koktajli, smoothie czy do owsianki, są już słodkie. Cukru używamy według uznania, dla mnie taka ilość jest w sam raz, ale widziałam receptury 1 kg owoców i 1 kg cukru.