Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne roladki dla wielbicieli mortadeli i nie tylko :) Przepis znalazłam w gazecie i wypróbowałam. Smakowało całej rodzinie bez wyjątków :)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 330
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1176
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 330
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1176
Składniki
Mortadelę kroimy pod skosem w cienkie plastry(mi wyszło ok 20 plastrów). Boczek kroimy cieniutko na plastry(ilość taka sama, jak ilość plastrów mortadeli). Ogórki kroimy na ćwiartki a paprykę w dość cienkie paski.
Plastry mortadeli smarujemy musztardą. Następnie nakładamy na dole plastrów: boczek i po jednym paseczku papryki i ogórka. Na to nakładamy po kropli ketchupu(wielkości ziarnka grochu) i posypujemy delikatnie przyprawami. Zwijamy mortadelę uważając by składniki nie wypadły, zaciskamy mocno i spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane zawijańce obtaczamy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.
Zawijańce smakują zarówno jako danie obiadowe(podane z ziemniaczkami i pyszną surówką) jak i "coś na ząb" np. na imprezie :) Smacznego!