Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi pieczone z boczkiem to ciekawy pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę do niedzielnego obiadu. Całe danie wymaga tylko 3 składników. Jest naturalnie słone, dzięki wędzonemu boczkowi. Wytapiający się tłuszcz umożliwia piękne podpieczenie i zrumienienie szparagów. Choć z pewnością nie jest to najmniej dietetyczna przekąska, to warto jej spróbować! Twoi goście poproszą o więcej!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 193
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 29
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 321
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1160
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 193
Składniki
Szparagi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij twarde i żyłowate końcówki. Plasterki boczku oprósz pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej szparagi na 2 minuty. Wyjmij je po tym czasie i opłucz pod zimną wodą. Osusz ponownie papierowym ręcznikiem.
Każdego szparaga bardzo ciasno owiń plasterkiem boczku. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Szparagi pieczone z boczkiem powinny się ładnie przyrumienić, a tłuszcz wytopić. Zazwyczaj trwa to 15-20 minut. Podawaj na ciepło.