Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do piwa pasują drobne przekąski
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1142
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 162
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1142
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 162
Składniki
Mąkę, sól, musztardę oraz paprykę wymieszać i odstawić. Margarynę i twaróg rozetrzeć na puszysty krem. Ser twardy zatrzeć na tarce, dodać do masy maślano-serowej i dokłądnie wymieszać. Stopniowo - stale mieszając - wsypywać mąkę z dodtakami. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zrobić z nich kule, zawinąć w palstikową i odłożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę. Ciasto może przeleżeć w lodówce nawet 2 dni. Po wyjęciu z lodówki ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, aby łatwiej się wałkowało. Na stolnicy cienko posypanej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 5 mm. Ciasto można cienko posypać startym ostrym kozim serem, który należy lekko wcisnąc w nie wałkiem. Prostokąt pociąć na paski szerokości 1,5 cm i długości 20 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie wzdłuż osi na kształt świderka. Położyć świderki na nie natłuszczonej blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperaturu 190-200 stopni, aż uzyskają złocistobrązowy kolor (10-12 minut). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić świderki na 2 minuty, a następnie przełożyć na druciane ruszty, do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie przykrytych pojemnikach w chłodnym miejscu.