Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dokładnie takie, jakie robiła moja mama.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1146
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1146
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 164
Składniki
Robimy farsz: W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i gdy wystygną przecieramy je przez tarkę lub maszynkę. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy lekko ostrygnie łączymy z ziemniakami i bryndzą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (powinno być pikantne). Całość mieszamy na jednolitą masę.
Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkiem i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki
Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min, odcedzamy.
Podajemy podsmażone na maśle ze skwarkami lub ze śmietaną.
Smacznego :)