Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki z pastą jajeczną stanowią pyszną przekąskę czy przystawkę. Sprawdzą się na wielkanocnym stole – są piękne, lekko wilgotne i rozpływające się w ustach. Żółte czapeczki nasuwają na myśl małego kurczaczka lub ciepłe promienie słoneczne właśnie rozpoczętej wiosny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie – najdłuższe jest upieczenie grzybów, ale w tym czasie możesz przecież mieszać sałatkę ziemniaczaną, prawda?
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Pieczarki oczyść i osuń z nich nóżki – te możesz wykorzystać w innej sałatce lub w przygotowaniu dania głównego.
Umieść kapelusze blaszkami do góry na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je równomiernie solą i czosnkiem.
Wstaw pieczarki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 20 minut, aż kapelusze lekko zbrązowieją i stracą swoją surowość, a jednocześnie dalej pozostaną kształtne.
Wyjmij je i odłóż blaszkami w dół na papierowe ręczniki, by oddały pozostałą wodę.
Przygotuj pastę jajeczną. Jajka ugotuj na twardo przez ok. 8 minut. Ostudź je i obierz.
Do miski robota kuchennego lub blendera włóż: jajka, majonez, musztardę i wszystkie przyprawy, w tym kurkumę. Zmiksuj całość na jednolitą i gładką masę.
Pastę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Kapelusze przełóż na tacę lub paterę, blaszkami do góry. Napełniaj je pastą, formując dużą gwiazdę.
Pieczarki z pastą jajeczną posyp papryką – słodką lub ostrą, wedle upodobań. Podawaj od razu po przygotowaniu, by grzyby nie puściły więcej wody.