Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreczki z bakłażana to prosty sposób na zaskoczenie całej rodziny i wszystkich gości. Przystawka nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej – wołowina otoczona plastrami bakłażana, dobrze doprawiona i skropiona passatą pomidorową smakuje wręcz wybornie.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 35
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5348
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 401
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 81
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 35
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5348
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 401
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 81
Składniki
Bakłażana obierz i za pomocą obieraczki pokrój go w cienkie paseczki. Posyp je solą i przełóż na durszlak. Odstaw na ok. 60 minut.
Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
Wymieszaj w misce: cebulę, mięso mielone, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystkie przyprawy. Masuj mięso aż będzie elastyczne i gładkie. Formuj kulki o średnicy ok. 3-4 cm.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż kotleciki z mięsa do momentu odparowania całej wody. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż plasterki bakłażana i odkładaj je na papierowe ręczniki. Każdy kotlecik owijaj w dwa plastry bakłażanu. Zabezpiecz całość za pomocą wykałaczki, pozostawiając dość dużą wolną część na górze.
Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, a oliwki na plasterki. Nad kotlecikami nabijaj najpierw kilka plasterków oliwek, a następnie połówkę pomidorka. Koreczki z bakłażana polej passatą pomidorową i dopraw solą oraz pieprzem.
Wstaw przystawkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Podawaj danie na ciepło lub po ostudzeniu, udekorowane siekaną natką pietruszki.