Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja chrupiąca i rozpływająca się w ustach alternatywa dla uszek, pierogów i krokietów z farszem grzybowo - kapuścianym do barszczu wigilijnego, która także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Jeśli nie macie głowy i serca do wyrabiania ciasta i klejenia godzinami pierogów, to mój przepis jest właśnie dla Was! Zapraszam :-)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1152
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1152
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
Namoczyć grzyby, odcedzić, ugotować w osolonej wodzie pamiętając, by ściągnąć zbierającą się pianę. Nie wylewać wody, zostawić jako dodatek do barszczu, jeśli planujecie zrobić. Wyciągnąć grzyby, osączyć na sicie i drobno pokroić do miski. Kapustę przepłukać i ugotować na miękko z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzić na durszlaku i bardzo drobno pokroić, jak wystygnie, wrzucić do miski z grzybami. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na margarynie. Dorzucić do miski z grzybami i kapustą. Całość doprawić solą i pieprzem.
Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 8 części (wzdłuż na pół i potem na 4 w poprzek), na każdym prostokącie ułożyć pośrodku 2 łyżeczki farszu.
Boki ściągnąć do środka, potem jeszcze naciągnąć te części, przez które widać farsz tak, by powstały sakiewki.
Każdą posmarować rozkłóconym jajkiem, układać po 8 sztuk na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawać z barszczem czerwonym lub jako samodzielną przekąskę.