Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia w cieście naleśnikowym to prosty i szybki pomysł na przekąskę, przystawkę, ale także danie obiadowe. Danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste, dzięki zawartości dużej ilości przypraw, w tym także orientalnego imbiru. Cukinia jest nieco ostra, ale nie aż tak, by nie mogły się nią cieszyć dzieci. Świetnie sprawdzi się z ulubionym dipem – może być to sos czosnkowy, pomidorowy, a nawet zwykły sojowy. Smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że przekąska jest chrupiąca. Jeśli szukasz ciekawych modyfikacji tego pomysłu, możesz użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej. Cukinia zyska wówczas na lekkości.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1114
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1114
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 247
Składniki
Cukinię umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
W misce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, mleko i jajko. Konsystencja panierki powinna być znacznie gęstsza niż w przypadku klasycznego ciasta naleśnikowego. Przeprowadź próbę na łyżce. Ciasto powinno ją dokładnie oblepić i nie spływać od razu. Dodaj do ciasta wszystkie przyprawy i ponownie dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej na wysokość ok. 0,5 cm. Cukinię maczaj dokładnie w cieście, a następnie smaż na złoty kolor. Gotowe warzywo odkładaj na papierowy ręcznik, by oddało nadmiar tłuszczu.
Cukinię w cieście naleśnikowym podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu.