Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezglutenowe krakersy z figami i rozmarynem powstaly przypadkiem, gdy zamierzalam piec moje ulubione krakersy z rozmarynem i sponatanicznie musialam dostosowac przepis do diety bezglutenowej. Uzylam wiec po raz pierwszy maki migdalowej i juz sie chyba od niej uzaleznilam. Krakersy wyszly pyszne!
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1182
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1182
Składniki
Wsypacc do robota make migdalowa, dodac sól i rozmaryn. Figi pokroic na kawalki i dodac do maki a po nich plynne skladniki - jajka i oliwe z oliwek. Wyrobic ciasto, ulozyc na papierze do pieczenia, ponieważ jest ono dosc lepkie i podzielic na 2 czesci i kazda czesc ciasta docisnac plasko dłonmi.
Obydwie czesci ciasta przykryc papierem do pieczenia, nastepnie walkowac, az beda mialy ok. 2 - 4 mm grubosci. Rozwalkowane ciasto ulozyc na blasze do pieczenia i usunac górny papier, odciac nierówne krawedzie a ciasto pokroic na kwadraty 4x4 cm. Piec 10-12 min. w temp. 180° C pilnujac, aby za bardzo nie zbrazowialy.
Gdy wystygna najlepiej przelozyc do papierowych torebek lub do pudelka do herbatników - przechowuja sie tam tydzien.