Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszysty chleb domowy"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 47
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 333
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1184
Składniki
Przesiej mąkę tortową i żytnią, wymieszaj i na środku zrób dołeczek. Dodaj starty na małych oczkach ziemniak, sól, kminek, cukier, roztopiony smalec i rozkruszone drożdże. Dodaj 300 ml wody i wszystko to wymieszaj dokładnie. Uformuj kulę, przykryj i wstaw w ciepłe miejsce na 45 minut, aby wyrosło.
Następnie jeszcze raz przegnieć je i uformuj bochenek. Połóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Piecz chleb najpierw przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie obniż ją do 180°C i dopiekaj jeszcze przez 40 minut.
Czas przygotowania: 80 minut (bez rośnięcia). Poziom: średni. Porcja 169 kcal.Źródło: TV14