Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste składniki, nieskomplikowany przepis i trochę cierpliwości. Przepyszny chleb o sprężystym, wilgotnym miąższu....
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1175
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc (8-10 godzin) w temperaturze pokojowej.
W misie miksera połączyć mąkę, zaczyn i sól, używając haka, wyrabiać przez około 8-10 minut.
Ciasto uformować w kulę, przełożyć do lekko oprószonej mąką miski, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 4 godziny do wyrastania. Co godzinę ciasto należy złożyć, rozciągając je i składając do środka.
Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do wysypanego mąką koszyka do wyrastania, przykryć np. reklamówką i zostawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba, rozgrzać do 250 stopni. Piec z parą (na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą) przez 10 minut, potem temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze około 30 minut. Studzić na kartce.