Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe rogaliki z konfiturą"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 313
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 166
Składniki
90 minut • Porcja ok. 140 kcal • Koszt sztuki ok. 40 gr • Przepis na ok. 30 sztuk
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i zalej połową letniej śmietany. Rozmieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, cukier, letnią śmietanę, jajka, 5 dag roztopionego masła i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm. Na środku rozłóż plasterki pozostałego masła, załóż brzegi ciasta do środka i rozwałkuj. Ciasto złóż ponownie i znów rozwałkuj. Złóż, owiń folią i włóż do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkowane na cienki płat pokrój na trójkąty o boku 10 cm. Nałóż po łyżce nadzienia i zwiń. Piecz 30 minut w 180°C.Źródło: Kobieta i życie