Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Za każdym razem, kiedy piekę chleb, mówię że ten ostatni jest lepszy od poprzedniego i tak jest dzisiaj. Pycha chlebek z rozmarynem z ciemnej mąki pszennej i mieszanki jeczmienno-pszenno-żytniej.
Naczynie żaroodporne, łyżeczka, waga, nóż i deska do krojenia, miarka do wody, szpatułka
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 181
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 181
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Składniki
Wsypać do miski mąkę, drożdże, sól, rozmaryn oraz margarynę, a następnie dolewać wodę i zarabiać ciasto przez około 10 minut.
Odstawić na pół godziny posypując mąką w ten sposób,że odkręcamy miskę, aby ciasto się kulkowało z jednego miejsca na drugie. Przykrywamy ściereczką.
Po upływie pół godziny składamy ręką lub krótko zarabiamy szpatułką i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia posypujemy powierzchnię obficie mąką i pozwalamy aby chleb "wyszedł" z miski. Składamy jeszcze raz formując kulkę. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy chleb.
Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy pod przykryciem pół godziny na środkowej półce w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy ponad 10 minut. Studzimy i jemy z wybranymi dodatkami.