Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję świąteczny chlebuś bardzo aromatyczny i bardzo smaczny:)
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 42
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 328
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1171
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Zrobić zaczyn z drożdży,łyżki mąki i łyżeczki cukru z odrobiną wody. Mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn ,wodę ,sól i wyrobić przez około 10min. Po tym czasie dać kminki i wystudzoną cebulkę,wyrobić ciasto. Foremki posmarować masłem i obsypać kminkiem.Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wyrównać namoczoną w wodzie ręką,posypać po wierzchu kminkiem,,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40min. Gdy chlebki już wyrosły dać do nagrzanego piekarnika do 150st.po 10min.zwiększyć temp.do 200st.i piec około godz.a najlepiej sprawdzać patyczkiem,czy chlebki nie są jeszcze w środku lepkie. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego życzę!