Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepyszny, puszysty chlebek z czarnuszka, który na śniadanie będzie smakował...i to bardzo!
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1100
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 244
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1100
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 149
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 244
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka połączonego z wodą, dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i odczekać 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wymieszać. Na końcu dodać czarnuszkę i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w nasłonecznione miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Gotowe podzielić na dwie części, mniej więcej równe. Uformować podłużne bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na ok. 30 min. Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Piec przez 10 min. w temp. 230 stopni, po czym zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 25 min. Smacznego!