Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie byłabym sobą, gdybym co jakiś czas nie wykombinowała nowego pieczywa. Tym razem bagietki. Zwykłą wodę zamieniłam na gazowaną. Wyszło pysznie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania. Domowe pieczywo nie ma sobie równych i wcale nie jest trudne do zrobienia.
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1120
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 248
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1120
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 150
Pulled pork, to nic innego, jak szarpana wieprzowina. Wersja slow z wolnowaru...
Odsłon: 248
Składniki
Mleko, drożdże i cukier wymieszać w misce. Zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól, wlać wodę gazowaną i olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Z każdej części uformować podłużną bagietkę. Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić na 20 minut do napuszenia. W czasie kiedy bagietki rosną, włączyć piekarnik. Ustawić temperaturę 220 stopni. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę i wlać na nią szklankę wody. Kiedy bagietki wyrosną, posypać je na wierzchu mąką. Następnie ostrym nożem, naciąć je w kilku miejscach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.