Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny krem do tortów pochodzi ze starego zeszytu babci i jest robiony w naszym domu od prawie pół wieku. Nie ma lepszego kremu niż ten na bazie jajek ubijanych na parze z cukrem , a następnie utartego z masłem. Jest to podstawa baza kremu jeśli chcemy uzyskać krem o ulubionym smaku dodajemy , ulubione dodatki np. zmielone orzechy włoskie zaparzone w mleku i mamy wspaniały krem orzechowy, krem czekoladowy, chałwę, robimy kremy o smaku jaki najbardziej lubimy. Krem budyniowy raczej nie nadaje się do tortów.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 329
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1176
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 329
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1176
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. W garnku zagotuj wodę, misę jajeczną umieść na garnku i cały czas ubijaj na małych obrotach do rozpuszczenia cukru. Następnie zdejmij i mieszanej masę do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i wlewaj powoli masę jajeczną Utrzyj na puszystą masę.
Do tak przygotowanej bazy dodaj ulubione dodatki . Oczywiście na każdą porcję kremu użyj kostki masła ,0,5 szklanki cukru i 2 jajek
Ja na zdjęciach prezentuje masę, czekoladową, chałwą, orzechową oraz krem podstawowy bez dodatków.
Do zrobienia 4 kremów użyłam 8 jajek 2 szklanki cukru 4 kostki masła 4 łyżki spirytusu Przygotowałam krem , a następnie podzieliłam na 4 części i dodałam do 3 dodatki.
Krem idealnie nadaje się do tortów i ciast. Gorąco polecam.