Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagowe pesto jest boskie. Wyjątkowo smaczne. Może być smarowidłem do chleba, dodatkiem do makaronu itp.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1181
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 45
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 332
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1181
Składniki
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć skórki. Przełożyć do miski blendera. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać twarde końcówki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą/ schłodzić. Przełożyć do miski blendera. Ja odcięłam główki ok 4 cm, bo te części chciałam wykorzystać do innego dania. Są bardzo delikatne. Zmiksować orzechy laskowe ze szparagami. Musi powstać gładka masa. Dodać olej lniany, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, chili i sól do smaku. Ponownie zmiksować. Smarowidło gotowe. Smacznego. Takie młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Twardsze kawałki szparagów, te odłamane można wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego. Do miksowanej masy można dodać łyżkę lub więcej szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego, w celu uzyskania bardziej zielonego koloru.