Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bagietki czosnkowe pszenno-żytnie, idealne na kolację, takie pieczywo u mnie zawsze ma wzięcie. Po co kupować gotowce, jak można upiec samemu i to sto razy lepsze. Z poniższego przepisu wyszły 4 duże bagietki pieczone na formach do bagietek. Zachęcam, bo warto.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1142
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 163
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 311
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1142
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 163
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski lub misy robota wsypać mąki, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolać mleka/wody lub podsypać mąką. Ciasto rzucić kilka razy o blat. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części i formujemy bagietki, które odkładamy na formy do bagietek lub na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w ten sposób, żeby zrobić z niego takie rynienki. Bagietki naciąć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 15 minut. Mają się podpiec. Następnie wyjąć bagietki z piekarnika i lekko wystudzić. Każdą bagietkę naciąć w tych samych miejscach i do każdego nacięcia wsmarować masło czosnkowe. To co zostanie na górze na końcu rozsmarować na całą bagietkę .Ponownie bagietki włożyć do piekarnika na ok. 5-10 minut do zrumienienia. Najlepsze są na ciepło. SMACZNEGO!!!