Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane patyczki"
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 319
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 27
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 319
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1159
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 189
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki 1,50 zł.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Największe kroimy na pół. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na kawałki. Pieczarki dzielimy na kapelusik i krótką nóżkę. Cukinię kroimy w grube plastry i kroimy na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniak, paprykę, cukinię, pieczarkę, pomidorek i jeszcze raz te same w odwrotnej kolejności, by pomidorki pozostały w środku szaszłyków.
Przygotowane szaszłyki przyprawiamy ziołami i pieprzem. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzewamy olej. Smażymy szaszłyki kilka minut. Od czasu do czasu obracamy. Układamy na talerzu.
Wartość odżywcza sztuki 177 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 5,9 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia